sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Egypti, osa V


Hatšepsut. Ylevistä naisista etummainen. Suuren naisen kuolintemppeli.

Hatšepsut kaappasi vallan miehensä ja velipuolensa ennenaikaisen kuoleman jälkeen. Hänen piti olla poikansa sijaishallitsija, mutta Amun-jumalan oraakkeli määräsi hänet faaraoksi. Hatšepsut teetti itsestään patsaita, joissa hänellä on miehiset arvomerkit, yläruumis paljaana ja kuninkaallinen irtoparta, tissitkin puuttuivat. Pesutin on myös ainoa nainen, joka haudattiin Kuninkaiden laaksoon. Kova akka. (Lisää wikipediasta.)

Ihastuin väreihin (yllätys, yllätys). Kuninkaiden laakson haudoissa oli uskomattomia värejä. Valkoiset kalkitut seinät, joissa tuhansittain väriteltyjä hieroglyfejä, mahtavia maalauksia ja valokuvauskielto. Värejä oli uskomattoman paljon. Yön sinistä, lähes mustaa, turkoosia, kaikkia keltaisen sävyjä (ihania!), murrettuja punaisia. Ihan kuin joku olisi löytänyt vesiväripaletin. Olisin voinut huokailla seinille ja katoille enemmänkin, tuntitolkulla. Ehkä joskus vielä palaan tuijottelemaan.

Tiesittekö, että nainen kirjoitettiin aina keltaisella. Ikuisuus ja suuruus, keltainen! 


6 kommenttia:

 1. Egypti on jäänyt käymättä. Naapurimaassa tuli oltua töissä matkaopasaikoinani, mutta ei ole tullut niille seuduille sen jälkeen palattua. (Ehkä jäi päällimmäisenä mieleen se, että jouduttiin lähtemään evakkoon Persianlahden sodan takia).

  Vaikuttavia kuvia ja tarinoita. Eihän me oltais kukaan mitään ilman historiaa :).

  VastaaPoista
 2. Oho, kokonainen Egypti-sarja täällä sun blogissa ja nyt sen vasta huomasin! No, luin sen nyt yhteen pötköön. Olen lapsuudesta asti ollut innostunut kyseisen maan menneisyydestä. Nykyisyys tuo enempi pelottavia juttuja mieleen.

  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Kovasti on useammankin tuijottelin arvoinen paikka, tulee vaan ongelma kun ei tiedä mihin hautaan menisi!
  Haluais kaikkiin!!
  Ja voi kun joskus pääsisi sinne minne vain argeologit pääsee; kuningatarten laakson hautoihin! Siellä ne aarteet on!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, oli kiva taas fiilistellä -menisin tuonne takas koska vaan!

  VastaaPoista
 5. Kuninkaiden laakso(kin) on mieletön. Mieti kauanko niitä hautojen seiniä on maalattu ja maalattu, yksikään kuva kun ei ole edes suuri. Noh, Egyptissä ei ole kyllä mitään pykätty hetkessä.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia Egyptipostauksia ja hyviä kuvia!
  Tuonne kun pääsis...

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...