lauantai 9. helmikuuta 2013

Egypti, osa III


Hieman surullista nähtävää maassa, joka elää turismista. Rannalla oli väljää, hotellien täyttöaste ei häikäissyt, uima-altaalla sai polskutella ihan rauhassa. Toisaalta jokaista hotellivierasta ehdittiin palvella erityisellä huolellisuudella. Hotellialueella turisti, nainenkin, oli tärkein. Minuun suhtauduttiin länsimaisesti ja asiaani perehdyttiin. Asiakaspalvelu oli hykerryttävän hyvää, mutta ei liian tunkeilevaa. En nähnyt pienintäkään merkkiä levottomuudesta, politikoinnista tai naisen eriarvoisuudesta. Minulla oli turvallinen olo.

Toista oli Luxorissa. Ruokailun jälkeen jouduin vaatimalla vaatimaan, että saan ostaa kahvin. Ns. turistiturvallisissa ostospaikoissa minuun ei katsottu, juuri ja juuri otettiin tyrkyttämäni raha vastaan. Olin hämmentynyt kohtaamastani ynseydestä, en muistanut, että olin nainen. Rihkamakauppiaat jokaisella nähtävyydellä tulivat iholle, huusivat ja vaativat ostamaan. Muikkunen oppi marssimaan pelottavan miesjoukon läpi katsomatta ja kuulematta, valkoinen hiustupsu turvallisesti lippiksen alla piilossa. Bussin ikkunassa tuijottavia valkoisia naamoja osoiteltiin.

Paikallisopas unohtui kiivaaseen politikointiin milloin minkäkin temppelin nurkalla. Teetä ja tupakkaa kului. Ensin muutama kiivas sana, sitten kaivetiinkin jo teelasit. Uutta presidenttiä tituleerattiin uudeksi faaraoksi. Tyytymättömyyttä, kapinahenkeä, suuria tunteita. 


PS. Vain true-blogisti antaa villasukat lahjaksi saatesanoilla: "Kuvaisitko ne jossain vaiheessa." Kiitos Minna! Kuvasin. Palmun alla. Hih.

6 kommenttia:

 1. Parhain villasukkakuva ever ikinä kenenkään blogissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä tuolla mielellään kuvasi. :)

   Poista
 2. En ole käynyt muslimimaissa koskaan. Mies on sanonut ehdottoman EI:n kun olen varovasti edes ehdottanut. Pelottaa se kauhea fanaattisuus uskonnon puolesta ja ärsyttää tuo kuulemamme "tyrkytys" mentaliteetti. Toisaalta se kulttuuri viehättäisi, ehkäpä joskus kuitenkin uskalletaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo jännä pieni kosketus. Jos pitäisi esim. Luxorissa enemmän hengailla, hommaisin burkan, niin saisi rauhassa tutkailla. :D

   Poista
 3. Tuo iholle tuleva tyrkyttäminen on rasittavaa!
  Sääli, että Luxorissakin jo, siellä on aiemmin aika rauhassa saanut kulkea - ei IHAN niitä pahimpia, Tunisian ja Turkin basaareissa pahampaa, tuppaavat suuhun!

  Villasukat pitää olla aina matkassa, kuva on ihan paras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään sitä jaksaa, mutta reunat ne on ämpärissäkin. Mulla palo hihat Luxorin reissun loppumetreillä. Väsy, nälkä ja tyrkytys kuumentaa rauhallisenkin hämäläisen. ;D

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...