sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

300 gramman pettymys

Pitäisi olla sellainen sääntö. Jos ihminen käy kolmesti viikossa lenkillä, pysyy kohtuullisen hyvin ruokavaliossa ja saavuttaa ennätyksiä, niin sitä ei pitäisi palkita 300 gramman painonnousuna.

Ennätyksiksi luen sen, että viimein hölkkäsin Lukonmäen ylös. (Lukonmäki on kilometrin matkalla noin 130 metrin nousu ts. pirummoine mäki.) Hymisin mielihyvää, vaikka tuo itseänikin epäilyttävä saavutus tapahtuikin aprillipäivänä ja vaikka mäen päällä podin pienoisen välikuoleman. Polviin nojaavan hapenottopaussin jälkeen juoksentelin vielä kuusi kilometriä. (Nyt puhutaan kuitenkin ihmisestä, jonka mielestä lenkkeily on aivan perseestä. En ole koskaan kokenut paikasta A paikkaan A juoksemista mitenkään hyödyllisenä.) Eilen lankuttelin personal bestin (5 minuuttia ja 35 sekuntia).

Teen mielikuvaharjoitteita, jotta huomenna palaan taas aisoihin. Ja ruokavalioon, joka ei sisällä suklaamoussella täytettyjä suklaamunia. Uuh.

Laihdutusmetodini on herättänyt paljon mielenkiintoa. (Susanna kysyi edellisessä blogipostauksessa.) Siksi haluankin jakaa tämän: olen löytänyt oikotien onneen! Käänteentekevän ruokavalion ja superdieetin!

Syön vähemmän kuin kulutan. 

Joo. Voi vehje. Teoriassa ärsyttävän yksinkertaista. Käytännössä laihdutus vaatii ainakin meikäläiseltä täyden huomion. Prinsiipit ovat kuitenkin selvät.

1) Annoskoko. Vaihdoin perheemme ruokalautaset pienempiin. (Mies luulee tätä edelleen laihdutuksen kannalta erityisen merkittäväksi asiaksi, mutta todellisuudessa vanhat lautaset olivat rumat.) Annoskoko on huomaamatta pienentynyt, lautasella pääosin värillistä ruokaa. 

2) Pureskelu. Kaksikymmentä puraisuakin on yllättävän paljon.

3) Kaloriat tutuiksi. Rekisteröidyin Kiloklubiin ja pidin pari viikkoa ruokapäiväkirjaa. Vanhastaan selkärangassa olevat Painonvartijoiden pistelaskujärjestelmät aktivoituivat. Muutaman viikon söin noin 1300 kcal päivässä, jatkoin noin 1500 kilokalorialla ja lisäsin liikuntoa. Fiilispohjalta määrä tuntui oikealta. Uunikasviksia, kanaa, kalaa, raejuustoa ja rahkaa kuluu hemmetisti. Rahkan kanssa mustikkakeittoa, raejuuston kanssa appelsiinia. Kaurapuuroa, marjoja, hedelmiä. Reissumiestä, kalaa ja juhlapäivinä Polaria. Salaattia. Naposteluun muutama kuivattu karpalo. Munaa ja avokaadoa. Banaania. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Tasaisesti koko päivä. (Paitsi lomalla. Paitsi kriisipäivinä. Paitsi pääsiäisenä. Kastemadon selkäranka.) 

4) Ei vertailua. Ei pidä verrata ruumiillista työtä tekevän miehen ja konttorissa istuvan naisen päivittäisiä ruokamääriä. Tulee paha mieli.

5) Vesi. Juomiseen on keskityttävä.

6) Vartti. Kummallista kyllä, vartissa mieliteko ehtii jo unohtua. 

7) Mielikuvitus. Jos kovasti mielikuvittelee, niin mustikkakeitossa killuvaa rahkaa voi luulla kermavaahdoksi. Raejuusto ja appelsiini on melkein kuin herkullinen jälkiruoka. Lidlin vähärasvainen kreikkalainen jogurtti (ja Texas Pete) salaatinkastikkeena sitoo sinkoilevat salaatinkappaleet lohdulliseksi muhjuksi.  


8) Herkkupäivä. Lauantaisin on ollut herkkupäivä, joka tarkoittaa yleensä ruiskuoreen tehtyä hampparia ja puolisen pussia Panttereita. Hurjaa!

9) Seuranta. Homman konkretisoimiseksi on Excel, viikottaiset punnitukset ja mittanauha. Mitään muutosta ei peilissä näy. Toisaalta 300 gramman pettymys suistaa junan radaltaan silmänräpäyksessä.

10) Kohtalotoverit työpaikan kahvipöydässä.

11) Kannustava puoliso. Pus.

12) Kotitreeniä. Askelkyykyillä vessaan, lankkua läskiohjelmia katsellessa ja punnerruksia mainostauoilla. Edes joskus.   

Tämän pitäisi olla elämäntapauudistus (Miehen mukaan), mutta en ole halunnut ajatella vielä niin pitkälle. Kunhan pääsisi edes seuraavaan punnitukseen kunnialla.

Hyvä, että tuli kirjoitettua. Ettei unohdu aamuksi.

6 kommenttia:

 1. Jes, minä en päässyt joskus muinoin pikkuskootterilla/mopolla (mikä lie) ko. mäkeä ylös, pakko oli ottaa kiertotie käyttöön. Monet kerrat on lähellä asuessa tullut mäki käveltyä - ei todellakaan hölkättyä :D
  Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 2. Kyllä sulla on homma nyt hanskassa. Jos se 300g on vettä ja uutta hienoa lihasta? Eikä läskiä ollenkaan. Ajattele niin!! :)

  VastaaPoista
 3. Eli ihan samalla meiningillä syöt kuin mekin. Ja minä olen niin kurkkuani myöten täynnä rahkaa, raejuustoa ja värikkäitä kasviksia!

  Pääsiäisviikon ajan ollaan syöty suklaamunia, mämmiä, juustokakuja. Elämä on ollut niin onnellista! Aina hetken aikaa. Sokerin syönnillä yleinen hyvinvointini on paljon huonompi, mutta silti se hetken hurmio houkuttaa. Alan tajuta alkkiksia. :(

  Liikuntaa me emme jaksa. Kun ei vaan pelitä, niin ei. Viime kesän lopussa mä jaksoin juosta 3 km. Nyt ei mene enää kilometrikään, ja alusta aloittaminen tuntuu todella kurjalta.

  Olet tosi reipas, kun pysyt noin hyvin kurissa. Meilläkin oli päätös kerran viikossa herkkupäivästä, mutta se taas levisi koko viikon herkkupäiväksi.

  VastaaPoista
 4. Tänään olen ollut erityisen asiallisesti. Kieltäytynyt houkutuksistakin ja käynyt lenkillä. Molen voittaja! Jiihaa!

  Tiina: Luksu on kyllä jäätävä. Odotan innolla, että laskettelurinne sulaa ja pääsen kokeilemaan maaston puolelta vuorenvalloitusta! :)

  Tillariina: Eihän tuollaisen mitättömän lukeman pitäisi lannistaa, mutta ihminen on vaan aika epeli. Ei sitä mieltä niin vain käännetäkään. Toisaalta excel-käppyränkin mukaan mulla tulee tasaisesti ns. nollaviikkoja (tai jopa plussaviikkoja). Jännityksellä odotan seuraavaa punnitusta!

  Susanna: Juoksentelun aloittaminen nollasta on kyllä todella ... hmm... jotenkin noloa ja raskasta. Hävettää, kun on niin rapakuntoinen. Mutta toisaalta tuloksetkin näkyvät yllättävän nopeasti. Parasta lenkissä kuitenkin on se, että se on ohi! :D

  VastaaPoista
 5. Liputan noille sun prinsiipeille - ja mahtavalle huumorille!! Kiitos tästäkin!

  VastaaPoista
 6. Täällä huutonauretaan!!!! Ihan loistava homma, komppaan kaikkia ja peukutan seuraavaa punnitusta :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...